10 Tips om betere groepsfoto’s te maken

| March 1, 2010

Collega fotografie blog Photofacts plaatste een tijdje geleden een mooi artikel over het maken van groepsfoto’s en hoe je deze kunt verbeteren.

In het artikel behandelde de auteur (Elja Trum) zaken als scherptediepte, uitsnedes, standpunten, composities en creativiteit.

Hier een klein stukje uit het artikel:

10 Tips voor het maken van een groepsfoto

1. Ga naar buiten
Binnen is het doorgaans te donker op foto’s te nemen met een goede scherptediepte (en je wilt vaak veel scherptediepte om iedereen er scherp op te krijgen). Dat is natuurlijk op te lossen door flitsers te gebruiken, maar dan wordt het weer lastig om iedereen in de groep goed te belichten. Buiten is licht doorgaans al erg gelijkmatig en ruim voldoende aanwezig.

Probeer echter direct zonlicht te voorkomen. Dat levert harde schaduwen op en daarnaast staat de groep dan ook al snel te knijpen met hun ogen. Kies daarom een plek die in de schaduw ligt. En die saaie bewolkte dag is juist perfect voor groepsfoto’s! Laat je door een beetje donkere wolken dus niet tegenhouden, een grotere softbox voor je licht bestaat er niet!

2. Uitsnijden mag
Bij groepsfoto’s worden er meestal foto’s gemaakt waar iedereen volledig op staat; vanaf de tenen tot het puntje van het hoofd. Dat is natuurlijk prima, maar kan ook leiden tot veel onnodige ruimte om de groep heen. Het kan daarom ook best leuk zijn juist wat dichterbij te gaan en alleen de hoofden en bovenlijven vast te leggen.

>> Lees dit leerzame artikel verder op Photofacts >>

Be Sociable, Share!

Tags: , ,

Category: Fotografie

Comments are closed.

banner ad
Get Adobe Flash player