6 Tips om beter binnen foto’s te maken
Foto’s maken binnenshuis
Binnen foto’s maken blijft voor veel mensen een waar slagveld. Vaak is er te weinig licht en als er al voldoende licht aanwezig is, dan is dat vaak “raar” kunstlicht. En wat dacht je van die rode ogen als je foto’s probeert te maken met de ingebouwde flitser. Daarom een nieuw artikel op fototest met handige tips waarmee je betere foto’s binnenshuis zult maken.
1) Fotografeer niet richting een raam
Fotograferen richting een raam is om twee redenen niet handig. Of je hebt te maken met heel veel tegenlicht waardoor de camera de belichting wilt compenseren en het eigenlijke onderwerp te donker of zelfs zwart op de foto verschijnt. Of de camera gebruikt de flitser waardoor mogelijk een hinderlijke reflectie op de raam te zien zal zijn. Beter is het om het raam achter je te hebben waardoor het onderwerp belicht wordt door de zon. Mocht het avond zijn en er geen zonlicht te bespeuren valt, dan kan je tenminste flitsen zonder dat deze hinderlijk reflecteert.
2) Hou rekening met de kleurtemperatuur
3) Geflitste foto’s zien er vaak niet flitsend uit
De meeste camera’s hebben een ingebouwde flitser. Maar over het algemeen zijn deze lichtbronnen verre van goed. Als je een foto van 2 mensen wilt maken en de flitser gaat af dan is het eindresultaat vaak bedroevend. De twee personen zijn fel belicht en de achtergrond is nagenoeg zwart. Hierdoor ontstaat een extreem contract en ziet niet mooi uit. Probeer dit te voorkomen door de foto buiten te maken of door extra lampen aan te zetten in de ruimte waardoor de flitser niet meer nodig is.
4) Voorkom rode ogen
Iedereen kent dit verschijnsel… Je maakt een foto binnenshuis of in een kroeg en het eindresultaat is een demonisch uitziend persoon met volop rode ogen. Maak je geen zorgen, je hoeft geen exorcist in te schakelen.
Rode ogen ontstaan doordat de pupil zich aanpast aan omgevingslicht. Binnenshuis is het vaak donker waardoor de pupil extra groot wordt. Als je dan gaat flitsen reflecteert de lichtstraal in het oog en kleurt rood vanwege de vele bloedvaatjes die daar lopen.
De oplossing kan gezocht worden in de zogenaamde “rode ogen reductie” modus van de flitser. Als deze ingeschakeld is zal voordat de foto gemaakt wordt eerst een pre-flits gemaakt. Door het felle licht worden de pupillen kleiner. Vervolgens volgt de echte flits en wordt de foto gemaakt. Nadeel is echter dat mensen vaak denken dat de foto al gemaakt is. Na de eerste flits kijken ze de andere kant op en juist dan wordt de foto gemaakt.
Een andere oplossing is om een mat plakbandje over de flitser te plakken. Het licht wordt zo meer diffuus en is vaak voldoende om die rode ogen te voorkomen.
Maar nog beter is het om gewoon extra lampen aan te maken in de omgeving. De pupillen worden dan op natuurlijke wijze kleiner en het gebruik maken van flitslicht vormt dan geen probleem.
5) Doe het zelf “bouncen”
Professionele fotografen met dito flitsapparatuur gebruiken vaak zgn. bounce technieken. Hierbij wordt de flitskop op het plafond, de muren of zelfs naar de grond gericht. De flits komt dan vanuit een andere hoek op de personen terecht waardoor het eindresultaat mooier is (minder direct).
Natuurlijk is dit niet mogelijk met een standaard compact camera. Wat je wel kan doen is een spiegeltje of zelfs een CD nemen en deze voor de flitser te houden in een hoek van ongeveer 45 graden richting het plafond. Zo kan je zonder moeilijke hulpstukken toch het flitslicht laten “bouncen”
6) Schroef de ISO waarde op
De lichtgevoeligheid van de camerasensor (of filmrolletje) wordt uitgedrukt in ISO. Zo heb je bij veel licht, bv buiten in de zon, weinig lichtgevoeligheid nodig. ISO50 of ISO100 zijn dan voldoende. Bij weinig licht is een hogere gevoeligheid gewenst. Vaak hebben camera’s een range van ISO100 tot ISO800 of ISO1600. Zet je camera daarom op een hogere ISO stand. Je kunt dan vaak toch een goede foto maken zonder dat een flitser nodig is.
Let wel op de hoeveelheid ruis. Des te hoger de ISO stand, des te meer ruis op de foto komt. Het is aan jou en aan de camera om te bepalen wat door de beugel kan en wat niet.
Category: Fotografie