Portretfotografie: 8 tips om betere portretten te maken

| May 1, 2012 | 40 Replies

Mensen zijn het meest gefotografeerde onderwerp ter wereld. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat geen twee mensen hetzelfde zijn. Elk met een andere expressie, uitstraling, huidskleur en vorm. Het maken van een portretfoto is heel eenvoudig. Je richt de camera op de persoon en drukt af, de portretfoto is klaar. Het maken van een GOEDE portretfoto is echter andere koek en mag (mijns inzien) gezien worden als een van de moeilijkste takken binnen de fotografie.

Als je eens goed kijkt naar een echt goede portretfoto, gemaakt door een professional, dan valt al snel op dat het verschil met een standaard portret kiekje in de details zitten. De professional werkt heel sterk met lagen binnen het portret. De uitsnede, de lichtinval, het soort licht, de schaduwpartijen en ga zo maar door. Overal is over nagedacht en dat zie je terug in het resultaat.

De aspirant fotografen en amateurs maken vaak de zelfde “fouten” waardoor het portret niet de kracht heeft die het zou kunnen hebben. Daarom in dit artikel aandacht voor het maken van betere portret foto’s.

Hier volgen 8 tips waarmee u een betere portretfotograaf zult worden. Het mooie is dat deze ook nog eens helemaal niets kosten ;)

8 Portretfotografie tips

1. Zet het onderwerp niet in het midden van je uitsnede

Het is bijna cliché om te vermelden, maar toch is dit een veelvoorkomend “probleem” bij de beginner. Veel mensen zijn nog steeds van mening dat een foto netjes symmetrisch dient te zijn en zetten het hoofd netjes in het midden. Toch is het centreren van je onderwerp geen goed idee. In enkele gevallen kan het een goede uitwerking hebben, maar in het algemeen is symmetrie niet je grootste vriend.

Een goede tip is om vertrouwd te raken met de regel van derden. “De regel van wat?” hoor ik je al denken. Ik zal proberen het te verduidelijken. Stel je eens een 3 × 3 vlakverdeling voor die je denkbeeldig over de foto legt.

thirds

foto: Dee’lite

Wat je moet doen is het onderwerp op de kruising van twee van deze lijnen plaatsen. Dit houdt het onderwerp uit het midden van de foto en voegt een element toe dat van visueel belang is voor het resultaat. Mocht je nog niet eerder met de regel van derden werken, begin er dan alsnog mee. Je zult echt versteld staan hoeveel beter je portret foto’s (maar ook algemene foto’s) eruit komen te zien.

2. Dichtbij is beter dan veraf

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een meesterlijk portret. Het licht is perfect, de omgeving is prachtig en het onderwerp staat klaar in focus. Maar als je de foto vervolgens achteraf terugziet zie je dat de persoon verloren is gegaan in de achtergrond. Waarom? Je zat niet dicht genoeg op het onderwerp.

De actuele trend is het lekker “nauw” fotograferen. Bekijk een krant of tijdschrift en je ziet dat er weinig ruimte is verspild in een afbeelding. In de meeste gevallen zal een portret veel meer effect hebben als het onderwerp (bijna) de hele afbeelding vult.

Maar, we hebben zojuist toch geleerd dat we de regel van derden moeten toepassen…  Hoe moet ik dit dan doen als het onderwerp beeldvullend is? Simpel. Plaats de ogen van het onderwerp op het snijpunt van een van de rasterlijnen. Dit zorgt ervoor dat de foto niet te statisch en symmetrisch overkomt.

masai
Foto: wwarby

3) Wordt bewust van het omgevingslicht

Een goede tip is om je foto te zien als een verzameling van meerdere lagen. Compositie is slechts een stukje van het resultaat. Licht is een ander stukje. Je kunt op de mooiste plek in de wereld zitten met het allermooiste model en een perfecte compositie. Maar als het licht niet goed is zal het portretfoto daaronder lijden en niet de topper worden die de foto had kunnen zijn..

Begin eens met het bewust opmerken van het alledaagse omgevingslicht. Merk op hoe het licht verandert met het weer en met het tijdstip. Kijk hoe schaduwen zich nestelen op de gezichten van de mensen. Al deze attributen zijn van invloed op het portret. Zorg daarom dat je een goede basiskennis over licht leert.

Als algemene regel kan je stellen dat het beste natuurlijke licht te vinden is in de uren na zonsopgang en voor zonsondergang. Gedurende deze tijd lijkt het licht bijna goud en is de invalshoek minder direct. Gebruik dit in je voordeel.

sunlight_portrait
foto:_overanalyzer

4) Diffuus licht is je grote vriend

Voor de meeste portretten is hard licht niet goed. Portretten schitteren pas echt wanneer alle delen gelijkmatig verlicht zijn zonder daarbij donkere schaduwen over het gezicht te werpen. Schaduwen versterken rimpels en andere tekens van veroudering. Probeer daarom hard licht zoveel mogelijk te vermijden.

Er is een zeer gemakkelijke manier om diffuus licht te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is wachten op een bewolkte dag. Deze bewolking is namelijk perfect om een algemeen basis portret te maken. Dit kan contra-intuïtief lijken, maar zolang je geen helder blauwe hemel als achtergrond voor je portret nodig hebt, zul je deze wolken al snel in je armen sluiten.

Wolken fungeren namelijk als een reusachtige “softbox”. De wolken verspreiden en verzachten het zonlicht en geven daarom een mooi en egaal resultaat.

Neem daarom eens goed de tijd om rond te kijken als het bewolkt is. Merk op dat voorwerpen  in dit licht een hele lichte schaduw kunnen werpen. Je verliest zeker wel wat contrast, maar je krijgt er ook heel veel voor terug voor wat betreft gemakkelijke en gratis belichting.

(Foto: Stockxpert)

5) Leer je flits te gebruiken

Als harde verlichting onvermijdelijk is, dan is het tijd om de flitser van stal te halen. Veel fotografen verwaarlozen het gebruik van flitsers op zonnige dagen. Ze beseffen echter niet dat ze zo een van de belangrijkste instrumenten van de portretfotografie verliezen. Het gebruik van de flitser in combinatie met (hard) daglicht  wordt een invulflits genoemd. Deze flits verzacht de schaduwen in je portret en produceert een veel aangenamer resultaat.

De flitser die standaard op de meeste digitale camera’s zit is voldoende om een klein positief effect te hebben op je portret fotografie. Het gebruik van een krachtige, externe flitser biedt echter nog veel meer mogelijkheden.

Flitslicht is het enige licht waarop jezelf invloed kunt uitoefenen bij het maken van portretten in de buitenlucht. Doe er je voordeel mee!


Foto: Stockxpert

6) Verlaag je diafragma

Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om je portretten snel een nog professionelere uitstraling te geven. Het diafragma verwijst naar de grootte van de opening in de lens welke het licht doorlaat tot de sensor. Een groter diafragma getal betekend een kleinere lensopening.

Grote diafragmawaardes (F/6 en hoger) hebben een grotere “depth of field” oftewel “scherptediepte. Dit wilt zeggen dat meer van het beeld scherp is. Vooral voor landschapfotografie is dit wenselijk. Je wilt immers dat het hele landschap mooi scherp in beeld komt. Bij portretfotografie ligt dit anders. Daar wil je namelijk je onderwerp (het gezicht) als het ware los laten komen van de achtergrond. Grote diafragmawaardes geven dan teveel detail in de achtergrond. Kies daarom voor een kleine diafragma waarde (F/2.8 – F/4 ). Dit zorgt ervoor dat de achtergrond enigzins vervaagd wordt. Dit wordt ook wel het “bokeh” genoemd.


Foto: SPÖ Presse und Kommunikation

7) Verander de hoek van fotograferen

Het overgrote merendeel van portretfoto’s worden netjes recht vooruit geschoten. Hoewel dit niet zo zeer verkeerd is, zal het niet resulteren in innovatieve en onderscheidende foto’s. Verander daarom eens van invalshoek. Buk en schiet je foto. Of ga op een verhoging staan en richt omlaag met je camera. De verandering in perspectief voegt zo een geheel nieuw element toe aan je foto’s. Maar let wel op… Een beetje beleid is wel gewenst. Te extreme hoeken resulteren vaak in niet mooie beelden. Zo zal een te lage foto een beeld geven van het binnenste van iemands neus. Of sta je te hoog, dan zal het hoofd van het portret te groot worden in relatie tot het lichaam.

Foto: Alaskan Dude

8) Blijf oefenen!!!

Er is niets dat je portretten meer zal verbeteren dan het oefenen en het nemen van veel portretfoto’s. Vraag je vrienden om model te staan voor dertig minuten en maak foto’s aan de lopende band. Neem foto’s van kinderen, dieren, opa’s en oma’s. Zet je camera op een statief en ga zelf model staan.

Dit alles zal van positieve invloed zijn op uw portret kunsten. Binnen de kortste tijd zal u een intuïtief ontwikkelen voor uw camera, het licht en de menselijke gezichten. Al deze factoren tezamen zullen een onvergetelijk portret vormen. Blijf schieten en gebruik alle bovenstaande tips en binnen no-time worden je foto’s beter.

Veel succes!

Heb je zelf nog goeie tips? Of wil je verder discussiëren over dit onderwerp, dan zie ik de reacties graag tegemoet komen.

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , , , , , ,

Category: Fotografie

Comments (40)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. 8 tips voor een betere portretfotografie te maken @ TestbeeldTestbeeld | November 8, 2012
 2. Landschap of portret? | March 19, 2013
 1. roy says:

  Hallo,

  Ik ben d.m.v. een linl op nujij op deze site terechtgekomen.
  Ik heb dit artikel met plezier gelezen,bedankt voor deze tips:)
  Ga zeker deze site volgen.
  Gr.Roy

 2. admin says:

  Hallo Roy,

  Graag gedaan hoor. Leuk dat je een reactie plaatst. Dan weet ik waar ik het voor doe :)

  grt
  Tony

 3. Wendy says:

  Bedankt voor de tips. Morgen ga ik een shoot doen op mijn werk met een collega en een paar kids. Eerste keer dat ik dit heel bewust ga doen.

 4. suzie says:

  Mooie tips die goed worden uitgelegd. Bedankt!

 5. Gerardus says:

  Hallo, bedankt voor de tips. Ik ga ze zeker uitproberen. Ik heb ook nog een vraagje mbt brandspuntafstand. Welke is het beste bij een zoomlens van 18-200?

 6. Tony says:

  Beste Gerardus,

  Ik heb zelf altijd geleerd dat +/- 100mm de “beste” brandspuntafstand is voor portretfotografie. Ga je dit verrekenen met de cropfactor op digitale spiegelreflex toestellen (meestal 1.6) dan kom je uit op een 100/1.6= 62.5 mm

 7. Jolien says:

  Bedankt voor de tips, heel tof ook dat je erbij foto’s plaatste !!

 8. gwen says:

  Bedankt voor de tips. Ik volg nu het 2de jaar fotokunst en kan deze tips zeker gebruiken.Als je nog tips hebt mag je ze me zeker mailen.

 9. Heidi says:

  Ben een amateurfotograaf, zonder cursus of opleiding, maar met deze tips worden mijn foto’s vast beter!!
  (zocht een portretfotograaf omdat ik de eeuwige standaard schoolfoto’s van mijn dochters niet mooi vindt)

 10. Rudy Van de Walle says:

  Bedankt voor de tips. Ik volg nu de derde module avondschool fotografie en zal dit zeker kunnen gebruiken. Ik ben van plan om een vaste lens 50 mm met diafragma 1.8 aan te schaffen. Is dit de ideale lens voor portret of vergis ik me. Mijn camera is geen full frame.

 11. Wendy says:

  Via Google vond ik je website.
  Heel interessant trouwens.
  Toch ben ik ook nog op zoek naar tips om een portretfoto van koppels te maken.
  Hoe pak ik dit het beste aan?
  Hoe positioneer ik ze het beste?
  Het is niet altijd makkelijk om hiervoor originele foto’s te maken.

 12. Brigitta says:

  goede uitleg van portret, ga ze ook eens uittesten, blijf zo verder doen dan leren we ook veel bij;
  zet je ook eens hay-key op deze site, zal dat ook eens willen doen;
  dank je voor de gratis invormatie

 13. Wil van de Graaf says:

  Heb net de 8 tips gelezen en ga er zeker mee aan de slag.
  Ik vind het fotograferen gewoon leuk en wil me er steeds meer in verdiepen.
  Zou graag fotolampen kopen en voor de hobbie mensen fotofraferen.
  Maar ik ga aan de slag met de tips.
  Thanks.

 14. Nancy says:

  Een vriend heeft onlangs gevraagd om zijn zonen te fotograferen.
  Met deze goed uitgelegde tips worden de foto’s zeker beter.
  Bedankt daarvoor.

 15. jem says:

  heel fijn uitgelegd!thanks

 16. Finn says:

  Mooie foto’s, goede uitleg :) Op de een of andere manier komt de meneer op de tweede foto me heel bekend voor, enig idee wie dat is..?

  Nou, ik ga binnenkort mn digitale camera weer es van stal halen en oefenen! :)

 17. Hannie says:

  Bedankt voor deze zeer nuttige informatie. En nu maar veel gaan oefenen!!

 18. karine says:

  knappe uitleg en de foto’s erbij maakt het nog leuker !
  kom ik weer een ferme stap mee vooruit
  bedankt

 19. Dhr. Otjens says:

  Finn, je denkt dat het Nelson Mandela is :)
  Goeie tips! Ik ga snel aan de slag.

 20. karlijn says:

  Bedankt voor de tips! ik heb hier erg veel aan gehad tijdens het maken van mijn profielwerkstuk over fotografie!

 21. nilix says:

  Leuke site hoor en leerzaam ook.

  Ik ga er zeker mee aan de slag maar welke iso raad je aan voor deze foto’s? 200 neem ik aan en niet hoger?

  Ga aan de slag. En kijken of het wat word met me 2 sb700 flitsers

 22. Arno de Geus says:

  Bij de foto onder kopje 6 is er meer ruimte achter de man dan er voor, dat is m.i. niet mooi liever meer ruimte in zijn kijkrichting, mijn andere idee flits buiten altijd in dan krijgen de ogen expressie,graag reactie hierop !

 23. Dionne says:

  Bedankt voor deze duidelijke tips geillustreerd d.m.v. foto’s.
  Soms is het lezen van alleen tekst niet genoeg om er een beeld bij te krijgen.
  Ik heb hier zeker wat aan!

 24. Peter says:

  Leuke tips. Doe je mij een plezier mee.
  Bedankt voor het werk wat je er aan hebt gehad.

 25. Esther Cijffers says:

  Ik ga morgen mijn 4 maanden oude buurmeisje portreteren. Vandaar dat ik even ben gaan kijken naar tips. Ik kan er wel iets mee denk ik. Dank je wel voor duidelijke uitleg.

 26. Karin says:

  Bedankt voor de tips, hier kan ik zeker wat mee!
  Ik zou nog willen toevoegen dat je mensen op kruinhoogte moet fotograferen. Dus is iemand kleiner, zak dan door je knieen.

 27. Jan says:

  Mij is gevraagd om een portret te maken van onze directeuren voor in het personeelsblad. Deze tips zal hierbij ter harte nemen. Bedankt

 28. Eva says:

  Bedankt voor de tips. Ik ben net begonnen met fotografieren ik heb u artikel met plezier gelezen ik zal het wel doen. Bedankt!

 29. Sophie says:

  Dank voor de top tips! ga ze uit mn hoofd leren:)

 30. Michel says:

  Heeel erg bedankt voor je goede uitleg en tips.
  Ga dit zeker gebruiken. :))

 31. Marco says:

  Er lijkt hier wat verwarring te zijn rondom het begrip ‘portretfotografie’. Het gaat in deze tak van fotografie niet alleen om een foto van een gezicht al dan niet samen met een deel van het bovenlijft.
  Portretfotografie gaat ook over het plaatsen van mensen tijdens hun dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld tijdens hun werk, sport of het lezen van een boek. De mens is daarbij het hoofdonderwerp.

  Er zijn ook veel meer varianten in beelduitsnedes. De ‘regel van derden’ is er slechts 1 van. Kijk eens op Wikipedia voor meer variatie :)

 32. admin says:

  Bedankt voor je reactie Marco. Je hebt honderd procent gelijk. De opzet van bovenstaand artikel is echter enkel bedoeld als een eerste basis achtergrond voor de beginner.

 33. Rianne Hogewoning says:

  Bedankt voor je tips. Wij gaan kinderpartijtjes houden waarbij het uiterlijk centraal staat: nagels lakken, make-up, haren doen en daarna een fotoshoot. Ik vind fotograferen erg leuk en ben blij met deze tips. Vandaag is het eerste partijtje. Ben benieuwd!
  Thanx!

  Groetjes Rianne

 34. Dit zijn leuke en handige tips. Wat bij mij regelmatig een uitdaging is om het goede diafragma te kiezen. Als je meerdere personen op 1 foto wil en de ene staat iets verder naar achteren dan de andere dan staat 1 van de 2 er minder scherp op wat heel logisch is gezien de korte scherptediepte.
  Het is dus soms een keuzen maken voor wat meer scherptediepte en langere sluitertijd. De externe flitser vind ik eigenlijk een noodzaak trouwens voor het maken van portretten wat in mijn geval veel binnenshuis gebeurt.

  Groeten Joeri

 35. JohnnieS says:

  Bedankt voor de prima tips, heel super dat je foto’s erbij plaatste !!

  Bedankt voor jou inzet,en moeite die je hebt gedaan voor ons.

  Mooie foto’s, goede uitleg.

 36. Arno Prijs says:

  Bedankt voor de mooie tips en heldere uitleg, hier kan ik wat mee gaan doen.

 37. Bedankt voor de heldere uitleg en goede tips, het geeft extra plezier aan het maken van portretfotos.

Leave a Reply

banner ad
Get Adobe Flash player