Betere portretfoto’s maken

Mensen zijn het meest gefotografeerde onderwerp ter wereld. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat geen twee mensen hetzelfde zijn. Elk met een andere expressie, uitstraling, huidskleur en vorm. Het maken van een portretfoto is heel eenvoudig. Je richt de camera op de persoon en drukt af, de portretfoto is klaar. Het maken van een GOEDE portretfoto is echter andere koek en mag (mijns inzien) gezien worden als een van de moeilijkste takken binnen de fotografie.

Als je eens goed kijkt naar een echt goede portretfoto, gemaakt door een professional, dan valt al snel op dat het verschil met een standaard portret kiekje in de details zitten. De professional werkt heel sterk met lagen binnen het portret. De uitsnede, de lichtinval, het soort licht, de schaduwpartijen en ga zo maar door. Overal is over nagedacht en dat zie je terug in het resultaat.

De aspirant fotografen en amateurs maken vaak de zelfde “fouten” waardoor het portret niet de kracht heeft die het zou kunnen hebben. Daarom in dit artikel aandacht voor het maken van betere portret foto’s.

Hier volgen 8 tips waarmee u een betere portretfotograaf zult worden. Het mooie is dat deze ook nog eens helemaal niets kosten ;)

8 Portretfotografie tips

1. Zet het onderwerp niet in het midden van je uitsnede

Het is bijna cliché om te vermelden, maar toch is dit een veelvoorkomend “probleem” bij de beginner. Veel mensen zijn nog steeds van mening dat een foto netjes symmetrisch dient te zijn en zetten het hoofd netjes in het midden. Toch is het centreren van je onderwerp geen goed idee. In enkele gevallen kan het een goede uitwerking hebben, maar in het algemeen is symmetrie niet je grootste vriend.

Een goede tip is om vertrouwd te raken met de regel van derden. “De regel van wat?” hoor ik je al denken. Ik zal proberen het te verduidelijken. Stel je eens een 3 × 3 vlakverdeling voor die je denkbeeldig over de foto legt.

thirds

foto: Dee’lite

Wat je moet doen is het onderwerp op de kruising van twee van deze lijnen plaatsen. Dit houdt het onderwerp uit het midden van de foto en voegt een element toe dat van visueel belang is voor het resultaat. Mocht je nog niet eerder met de regel van derden werken, begin er dan alsnog mee. Je zult echt versteld staan hoeveel beter je portret foto’s (maar ook algemene foto’s) eruit komen te zien.

2. Dichtbij is beter dan veraf

Alle ingrediënten zijn aanwezig voor een meesterlijk portret. Het licht is perfect, de omgeving is prachtig en het onderwerp staat klaar in focus. Maar als je de foto vervolgens achteraf terugziet zie je dat de persoon verloren is gegaan in de achtergrond. Waarom? Je zat niet dicht genoeg op het onderwerp.

De actuele trend is het lekker “nauw” fotograferen. Bekijk een krant of tijdschrift en je ziet dat er weinig ruimte is verspild in een afbeelding. In de meeste gevallen zal een portret veel meer effect hebben als het onderwerp (bijna) de hele afbeelding vult.

Maar, we hebben zojuist toch geleerd dat we de regel van derden moeten toepassen…  Hoe moet ik dit dan doen als het onderwerp beeldvullend is? Simpel. Plaats de ogen van het onderwerp op het snijpunt van een van de rasterlijnen. Dit zorgt ervoor dat de foto niet te statisch en symmetrisch overkomt.

masai
Foto: wwarby

3) Wordt bewust van het omgevingslicht

Een goede tip is om je foto te zien als een verzameling van meerdere lagen. Compositie is slechts een stukje van het resultaat. Licht is een ander stukje. Je kunt op de mooiste plek in de wereld zitten met het allermooiste model en een perfecte compositie. Maar als het licht niet goed is zal het portretfoto daaronder lijden en niet de topper worden die de foto had kunnen zijn..

Begin eens met het bewust opmerken van het alledaagse omgevingslicht. Merk op hoe het licht verandert met het weer en met het tijdstip. Kijk hoe schaduwen zich nestelen op de gezichten van de mensen. Al deze attributen zijn van invloed op het portret. Zorg daarom dat je een goede basiskennis over licht leert.

Als algemene regel kan je stellen dat het beste natuurlijke licht te vinden is in de uren na zonsopgang en voor zonsondergang. Gedurende deze tijd lijkt het licht bijna goud en is de invalshoek minder direct. Gebruik dit in je voordeel.

sunlight_portrait
foto:_overanalyzer

4) Diffuus licht is je grote vriend

Voor de meeste portretten is hard licht niet goed. Portretten schitteren pas echt wanneer alle delen gelijkmatig verlicht zijn zonder daarbij donkere schaduwen over het gezicht te werpen. Schaduwen versterken rimpels en andere tekens van veroudering. Probeer daarom hard licht zoveel mogelijk te vermijden.

Er is een zeer gemakkelijke manier om diffuus licht te vinden. Het enige dat je hoeft te doen is wachten op een bewolkte dag. Deze bewolking is namelijk perfect om een algemeen basis portret te maken. Dit kan contra-intuïtief lijken, maar zolang je geen helder blauwe hemel als achtergrond voor je portret nodig hebt, zul je deze wolken al snel in je armen sluiten.

Wolken fungeren namelijk als een reusachtige “softbox”. De wolken verspreiden en verzachten het zonlicht en geven daarom een mooi en egaal resultaat.

Neem daarom eens goed de tijd om rond te kijken als het bewolkt is. Merk op dat voorwerpen  in dit licht een hele lichte schaduw kunnen werpen. Je verliest zeker wel wat contrast, maar je krijgt er ook heel veel voor terug voor wat betreft gemakkelijke en gratis belichting.

(Foto: Stockxpert)

5) Leer je flits te gebruiken

Als harde verlichting onvermijdelijk is, dan is het tijd om de flitser van stal te halen. Veel fotografen verwaarlozen het gebruik van flitsers op zonnige dagen. Ze beseffen echter niet dat ze zo een van de belangrijkste instrumenten van de portretfotografie verliezen. Het gebruik van de flitser in combinatie met (hard) daglicht  wordt een invulflits genoemd. Deze flits verzacht de schaduwen in je portret en produceert een veel aangenamer resultaat.

De flitser die standaard op de meeste digitale camera’s zit is voldoende om een klein positief effect te hebben op je portret fotografie. Het gebruik van een krachtige, externe flitser biedt echter nog veel meer mogelijkheden.

Flitslicht is het enige licht waarop jezelf invloed kunt uitoefenen bij het maken van portretten in de buitenlucht. Doe er je voordeel mee!


Foto: Stockxpert

6) Verlaag je diafragma

Dit is misschien wel de gemakkelijkste manier om je portretten snel een nog professionelere uitstraling te geven. Het diafragma verwijst naar de grootte van de opening in de lens welke het licht doorlaat tot de sensor. Een groter diafragma getal betekend een kleinere lensopening.

Grote diafragmawaardes (F/6 en hoger) hebben een grotere “depth of field” oftewel “scherptediepte. Dit wilt zeggen dat meer van het beeld scherp is. Vooral voor landschapfotografie is dit wenselijk. Je wilt immers dat het hele landschap mooi scherp in beeld komt. Bij portretfotografie ligt dit anders. Daar wil je namelijk je onderwerp (het gezicht) als het ware los laten komen van de achtergrond. Grote diafragmawaardes geven dan teveel detail in de achtergrond. Kies daarom voor een kleine diafragma waarde (F/2.8 – F/4 ). Dit zorgt ervoor dat de achtergrond enigzins vervaagd wordt. Dit wordt ook wel het “bokeh” genoemd.


Foto: SPÖ Presse und Kommunikation

7) Verander de hoek van fotograferen

Het overgrote merendeel van portretfoto’s worden netjes recht vooruit geschoten. Hoewel dit niet zo zeer verkeerd is, zal het niet resulteren in innovatieve en onderscheidende foto’s. Verander daarom eens van invalshoek. Buk en schiet je foto. Of ga op een verhoging staan en richt omlaag met je camera. De verandering in perspectief voegt zo een geheel nieuw element toe aan je foto’s. Maar let wel op… Een beetje beleid is wel gewenst. Te extreme hoeken resulteren vaak in niet mooie beelden. Zo zal een te lage foto een beeld geven van het binnenste van iemands neus. Of sta je te hoog, dan zal het hoofd van het portret te groot worden in relatie tot het lichaam.

Foto: Alaskan Dude

8) Blijf oefenen!!!

Er is niets dat je portretten meer zal verbeteren dan het oefenen en het nemen van veel portretfoto’s. Vraag je vrienden om model te staan voor dertig minuten en maak foto’s aan de lopende band. Neem foto’s van kinderen, dieren, opa’s en oma’s. Zet je camera op een statief en ga zelf model staan.

Dit alles zal van positieve invloed zijn op uw portret kunsten. Binnen de kortste tijd zal u een intuïtief ontwikkelen voor uw camera, het licht en de menselijke gezichten. Al deze factoren tezamen zullen een onvergetelijk portret vormen. Blijf schieten en gebruik alle bovenstaande tips en binnen no-time worden je foto’s beter.

Veel succes!

Heb je zelf nog goeie tips? Of wil je verder discussiëren over dit onderwerp, dan zie ik de reacties graag tegemoet komen.

Be Sociable, Share!
banner ad
Get Adobe Flash player