HDR Tutorial – deel 3: Schieten in HDR

| June 24, 2014 | 1 Reply

Na alle theoretische verdieping en grondige voorbereidingen (lees: het kopen van een goed statief) kunnen we dan eindelijk HDR foto’s gaan maken. De camera staat op statief, en we hebben al zorgvuldig een mooi standpunt uitgekozen. Met welke instellingen begin je?

Allereerst meet je het licht. Zelf doe ik dat altijd gewoon vanuit de Av stand van de camera. Je wil eigenlijk gewoon weten met welke instellingen je het best een foto kunt maken onder de betreffende omstandigheden. Het diafragma kan vrij bepaald worden. Deze blijft namelijk ook bij het schieten van de HDR steeds hetzelfde, dus kun je daarmee bepalen wat scherp wordt en wat niet. Aangezien je in een HDR meestal de details wil benadrukken is het zaak niet een te laag diafragma (bijvoorbeeld 2.8 of 4) te nemen, want dan is maar een klein deel van het beeld scherp. Een hoog diafragmagetal, bijvoorbeeld 22 zorgt voor een grotere scherptediepte, maar gaat problemen opleveren bij de overbelichte opnames van de HDR. Daarvoor zal de camera namelijk een langere sluitertijd gaan kiezen, en bij diafragma 22 worden deze wel heel erg lang. Dat gaat dan allerlei nieuwe problemen opleveren, zoals veel meer kans op beweging of andere zaken die de opname kunnen verpesten, en natuurlijk ook lange wachttijden.
Het beste kun je dus een diafragma nemen dat er ergens tussenin zit. Diafragma 8 is meestal een veilige keus.

Tip: Ieder objectief heeft een ideaal diafragma en brandpuntsafstand, waarbij de opnames het scherpst zijn. Dit noemen ze de ‘sweet spot’. Om dit te vinden zijn er twee eenvoudige methodes: 1) Google. 2) Zelf foto’s maken bij alle diafragma’s en vergelijken!

Na de lichtmeting zet je de camera in de automatische bracketing modus, en is het moment aangebroken om twee belangrijke keuzes te maken.

1) Hoeveel opnames wil je maken?
Bijna alle camera’s kunnen in ieder geval 3 opnames maken in de automatische bracketing. Mijn Pentax K5II kan er 5 maken, dus doe ik dat ook meestal.
Dat wil niet zeggen dat 3 of 5 een beperking hoeft te zijn. Met de knop voor belichtingscompensatie (de +/- regelaar op je camera) kun je meestal ook de hele HDR reeks onder of overbelichten. Je kunt dan bijvoorbeeld eerst een bracketing reeks maken van 3 onderbelichte opnames, daarna de bracketing uitzetten en 1 goed belichte opname maken, en vervolgens weer een bracketingreeks van 3 opnames maken, maar dan overbelicht. Resultaat, een HDR reeks van 7 opnames. Op diezelfde wijze kan ik nu met mijn Pentax op eenvoudige wijze in totaal een HDR reeks van 11 opnames maken.

5 stops bracketing
Automatische bracketing ingesteld op 5 opnames met steeds 1 stop verschil

11 stops bracketing
Een bracketing serie die volledig onderbelicht is, gevolgd door een die volledig overbelicht is. Vergeet tussendoor niet de bracketing uit te zetten om een correct belichte opname te maken, die hoort er immers ook nog tussen om de reeks compleet te maken.

11 opnames
HDR reeks van 11 opnames

2) Hoeveel stops verschil laat je tussen de verschillende opnames?
Bij veel moderne camera’s kun je verschillen instellen van een halve stop, 1 stop of 2 stops. Maar zelfs 1/3e stop is soms mogelijk, al is dat verschil zo klein dat ik er zelf geen functie in zie bij HDR. Lange tijd heb ik HDR opnames gemaakt waarbij ik 5 foto’s maakte met steeds 2 stops ertussen. Dat gaat in de meeste omstandigheden vrij goed, maar niet altijd. Sinds kort gebruik ik de methode die ik hierboven beschrijf, en laat dan steeds 1 stop ertussen. Een en ander is afhankelijk van lichtomstandigheden. Experimenteer, probeer voor de veiligheid in het begin gewoon alle methodes, dan merk je vanzelf wat voor jou het best werkt.

Onderbelicht, normaal, overbelicht

Controleer na het maken van de eerste reeks belichtingen altijd of de donkerste foto nog net detail heeft in de lichte delen, en de lichtste foto nog net detail in de donkere delen. Pas dan is het hele dynamisch bereik van het onderwerp gevat in de HDR reeks.

Dressingroom
…en het eindresultaat!

In de volgende en laatste aflevering alles over het processen en nabewerking van de HDR foto’s.

Lees deel 1 hier, en deel 2 hier.

Deze tutorial verschijnt ook op www.eddypeters.nl

 

 

 

 

Be Sociable, Share!

Tags: , , , ,

Category: Tutorials

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. HDR Tutorial – deel 2: De voorbereiding | fototest | June 24, 2014

Leave a Reply

banner ad
Get Adobe Flash player