Herstellen van gegevens (data recovery)

| November 13, 2013

Niet is zo vervelend als apparatuur die crasht op het verkeerde moment. Computers, systemen, hardware, ze zijn allemaal heel handig, maar ze kunnen ook plotseling kapot gaan. Als dit gebeurt, kan het zijn dat je een heleboel gegevens verliest waarvan je (nog) geen back-up hebt gemaakt. Zijn dit bestanden die je echt niet kunt missen, dan moet je je beroepen op data recovery.

Data recovery wordt in het Nederlands ook wel ‘gegevensherstel’ genoemd. Het houdt in dat de gegevens die je kwijt bent weer opgerakeld worden. Dit kunnen allerlei soorten bestanden zijn, dus ook foto’s, video’s, et cetera.

De data recovery expert

Data recovery is niet iets dat je eigenhandig thuis kunt uitvoeren. Het is zelfs sterk af te raden! Als je zelf gaat prutsen met je computer, laptop, harde schijf of memory card is de kans heel groot dat de crash alleen maar ernstiger wordt. Veel mensen denken: als ik de computer een paar keer herstart, zal het probleem zich vanzelf wel oplossen. Maar als er echt sprake is van een crash, brengt deze actie waarschijnlijk meer schade aan in je verloren bestanden. Deze laatste zin impliceert dat de bestanden nog wel ergens op de schijf staan. Dat klopt! Dat je niet meer bij je bestanden kunt door een crash, wil nog niet zeggen dat ze ook helemaal weg zijn. De data recovery expert kan er nog bij en kan de bestanden herstellen zodat jij er weer mee aan de slag kan.

Problemen met gegevens kunnen variëren van eenvoudig tot zeer complex. Bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in data recovery kunnen bestanden teruggehaald worden die anderen beschouwen als onvindbaar door de crash. Er zijn zelfs complete laboratoria ingericht waar data recovery specialisten werken aan harde schijven en computersystemen.

Software voor data recovery

Ook met speciale software kun  je proberen data recovery uit te voeren. Er zijn diverse programma’s ontworpen voor verschillende systemen zoals Windows of Linux. Met deze specialistische software voor data recovery kun je wel proberen om thuis de problemen op te lossen. Je moet het programma dan gewoon installeren en de software voert dan het herstel uit.

Sommige types kunnen ook beschadigde bestanden van USB-sticks, geheugenkaarten en mp3-spelers herstellen. Heb je echter een grote crash, of is er op het bedrijf veel data verloren gegaan, overweeg dan om een expert in te schakelen.

Wat te doen bij dataverlies?

We zetten nog even op een rijtje wat je wel en niet moet doen als je veel gegevens bent verloren van een computersysteem.

  • Niet zelf gaan knutselen! Niet eindeloos de apparatuur opnieuw opstarten!
  • Eventueel software aanschaffen waar je thuis mee aan de slag kunt
  • Als het gegevensverlies groot en belangrijk is, of als de software niet goed werkt: ga naar een expert.

En… Vergeet niet om regelmatig een back up te maken! Voorkomen is beter dan genezen.

Be Sociable, Share!

Tags: , ,

Category: Software

Comments are closed.

banner ad
Get Adobe Flash player