Pentax vernieuwt zijn serie ‘Limited’ objectieven

| September 5, 2013

Voor veel fotografen is Pentax ‘dat merk van vroeger’ uit de analoge tijd. Maar Pentax is er nog steeds en doet al jaren goed mee in de digitale spiegelreflexmarkt. Zelf ben ik ook al jaren een fervent Pentax gebruiker, en ik kon het dan ook niet laten mijn eerste post op deze website aan dit eigenwijze merk te wijden.

Zoom vs. prime

De meeste fotografen kopen als eerste een zoomlens bij hun camera, als ze die al niet als kitlens erbij ontvangen hebben. Zoomobjectieven hebben zo hun voordelen, je koopt immers eigenlijk meerdere objectieven ‘ineen’. Naast dat grote voordeel zijn er natuurlijk ook een paar belangrijke nadelen, zoals een verlies in scherpte en contrast in vergelijking met objectieven met een vast brandpunt en een sterke toename van beeldfouten als lens flare en chromatische abberatie. Daarom is het goed dat de meeste merken naast hun zoomobjectieven een serie objectieven met een vast brandpunt hebben, voor de fotograaf die er naar streeft het uiterste uit zijn camera te halen.

Pentax Limited

Bij Pentax zijn een aantal van hun vastbrandpuntobjectieven (ook wel ‘primes’ genoemd) ondergebracht in de ‘Limited’ serie. Deze serie lenzen staat bekend om haar superieure scherpte en beeldkwaliteit, in een kleine metalen behuizing. Door het kleine formaat is de lichtsterkte ook minder dan gebruikelijk bij lenzen in dit segment (dit speelt vooral bij de twee groothoekobjectieven), maar daar staat veel tegenover. 
‘Limited’ objectieven worden alom geprezen om hun resistentie tegen lens flare en andere beeldfouten. Verder staan ze met hun metalen behuizingen ook bekend om hun bouwkwaliteit.

Dit is de huidige line-up in deze serie:

15mm F4 smc DA
21mm F3.2 smc DA
35mm Macro F2.8 smc DA
40mm F2.8 smc DA
70mm F2.4 smc DA
77mm F1.8 smc FA

282191_pentax_limited
Foto: Pentax.com

Onlangs heeft Pentax aangekondigd deze serie te gaan vernieuwen. De objectieven worden voorzien van ronde diafragmabladen voor een nog mooiere weergave van onscherpte (oftewel ‘bokeh’). Verder wordt de al tientallen jaren oude smc coating vervangen door een nieuwe HD coating, die lens flare en andere beeldfouten moet tegengaan, en daarnaast ook zorgt voor een nog betere scherpte en contrast. Tot slot krijgen de lenzen een cosmetische update. Ze worden voorzien van een rode ring (ter vervanging van de groene ring op de huidige serie), komen allemaal beschikbaar in zowel een zwarte als zilvere uitvoering en krijgen enkele andere kleine cosmetische verbeteringen.

Lees voor meer info dit uitgebreide artikel op Pentaxforums.com (engelstalig).

HD_Lens_Family_LR
Foto: Pentax.com

Be Sociable, Share!

Tags: , , , , ,

Category: Hardware, Nieuws

Comments are closed.

banner ad
Get Adobe Flash player