Urban exploring voor beginners

| May 1, 2014 | Reply

Oude leegstaande gebouwen hebben op mij altijd al een grote aantrekkingskracht gehad. Op een of andere manier is verval mooi en triest tegelijkertijd. Het zit vaak in hele kleine details, zoals afbladderende verf of een rondslingerend voorwerp. Een oud gebouw vertelt vaak door dit soort kleine elementen een heel verhaal.
De voormalige waterkrachtcentrale ECI in Roermond was een van de eerste vervallen gebouwen die ik ging verkennen. Tegenwoordig is er bij dit gebouw van verval geen sprake meer, er is een grote cultuurtempel in gevestigd.

Pas later kwam ik er achter dat het verkennen van oude gebouwen een hobby op zich is, genaamd ‘urbex’ (urban exploring). Veel urban explorers (urbexxers) doen het voor de kick van het insluipen, wat natuurlijk eigenlijk niet mag, en soms ook een hele uitdaging is. Dat is voor mij ook een groot onderdeel, maar natuurlijk wil ik ook graag met mooie foto’s terugkomen.
Wil je ook eens een kijkje nemen in een vervallen pand, dan is het wel handig enkele zaken in acht te nemen.

Veiligheid komt natuurlijk voorop. Ga nooit alleen een oud gebouw in. Er kunnen grote gaten in vloeren zitten, en het is vaak erg donker waardoor je ze niet ziet. Als je met meerdere personen aanwezig bent dan kan altijd iemand hulp bieden of halen. Ben je alleen dan kan dit erg lastig, zo niet onmogelijk zijn. Wil je toch alleen gaan, zorg dan dat tenminste één persoon weet op welke locatie je bent.

Eddy Peters - Deur

Gaten in vloeren zijn zeker niet het enige gevaar. Zeker als ze recent verlaten zijn kunnen in sommige fabrieken of agrarische gebouwen gevaarlijke gassen hangen. In de buurt van steden is het natuurlijk oppassen voor spuiten en andere troep die door junks achtergelaten wordt. Een EHBO-kistje meenemen is eigenlijk wel essentiëel, een ongelukje is zo gebeurd en dan is het handig om minstens een wond te kunnen ontsmetten en verbinden.

Eddy Peters - Commodore PET

Verder is het natuurlijk niet handig om door politie of beveiligers betrapt te worden. Ga daarom heel vroeg, dan zijn er weinig mensen op de been die iets kunnen melden. Parkeer een auto altijd een stuk verderop. Wat heel belangrijk is; breek niet in! Dat is namelijk een veel zwaarder vergrijp dan slechts insluipen door een bestaande ingang, ook al is die ingang niet als ingang bedoeld. Bedenk dat je als je pech hebt risico loopt op hoge boetes of enkele uurtjes cel.
Over het algemeen zal politie je het niet al te moeilijk maken, zolang je duidelijk laat merken er slechts voor foto’s te zijn en niet van plan bent iets te vernielen of te stelen.

Dat is dan ook gelijk een van de belangrijkste regels van het urbexxen: ‘Leave nothing but footprints, take nothing but pictures.’ (Laat slechts voetstappen achter, neem slechts foto’s mee). Zo blijft het ook voor anderen nog mogelijk een locatie te ontdekken. Er zijn locaties bekend waar de tafels nog gedekt zijn alsof de bewoners overhaast vertrokken zijn. Dit is ook een van de belangrijkste redenen waarom urban explorers zeer terughoudend zijn in het delen van de locaties die ze kennen. Ze zijn bang dat locaties vernield worden of dat voorwerpen gestolen worden. Zet daarom bij voorkeur geen specifieke locatieinformatie bij foto’s die je op internet zet.

Eddy Peters - Scherven

Wat is dan de beste manier om locaties te vinden? Het handigst is natuurlijk als je iemand kent die enkele mooie plekken weet. Ken je niemand dan zul je zelf moeten zoeken maar ook dat is niet al te lastig. Kijk om te beginnen rond in je eigen omgeving. Welke gebouwen staan al jaren leeg? Is er een vervallen industriegebied in de buurt? Zijn er ongebruikte spoorwegen of treinemplacementen in de buurt? Google Earth kan daarbij een erg handig hulpmiddel zijn. Een beetje googelen en veel urbex websites doorspitten zal ook al het een en ander opleveren. Het zoeken naar locaties is natuurlijk ook een beetje voorpret.

Als je geweest bent en je hebt mooie foto’s gemaakt, laat dan even een linkje achter in de comments onder dit bericht. Veel plezier en keep it safe!

(Alle foto’s in dit bericht: © Eddy Peters, 2014)

Eddy Peters - Plein

Be Sociable, Share!

Tags: , , , ,

Category: Fotografie, Tutorials

Leave a Reply

banner ad
Get Adobe Flash player